Receptas „Kaip tapti kurčiuoju?“ Kultūrinis, kalbinis požiūris.
Įsivaizduokite, kad esate politikai, valstybės veikėjai, kuriems rūpi kurčiųjų bendruomenės, kaip kultūrinės ir kalbinės mažumos, padėtis Lietuvoje. Jūs rengiate politikos gaires ir programą, siekdami užtikrinti, kad kurtieji Lietuvoje galėtų jaustis visaverčiais visuomenės nariais kalbiniu aspektu. Pabandykite šį procesą įsivaizduoti kaip recepto kūrimą – turite pagrindinius ingredientus, kurie sudaro patiekalo pagrindą, o kiti ingredientai padeda atskleisti ar sustiprinti skonį arba prireikus juos pakeisti.
Pavyzdžiui, įsivaizduokime kiaušinienės gamybą. Be kiaušinių kiaušinienės nepagaminsite. Pagalvokite, kas būtų „kiaušiniai“ jūsų programoje? Toliau, jei ketinate kepti kiaušinienę, jums reikės keptuvės, sviesto ar aliejaus, ir šilumos šaltinio. Kokia energija ir kokie įrankiai būtini jūsų programoje? Galbūt valstybės biudžeto lėšos galėtų būti elektros energija, o keptuvė – kurčiųjų mokykla? Suprantate idėją? Turite sukurti viziją – galutinio produkto vaizdą. Kaip geriausiuose meniu, kuriuose pateikiama galutinio patiekalo nuotrauka, jūs iš anksto žinote, ką gausite. Taip ir čia – pradėkite nuo galutinės vizijos.
Galutinis produktas – tai jūsų matymas, kokios turėtų būti sąlygos, aplinkybės ir galimybės kurtiesiems laisvai vartoti gestų kalbą visuomenėje. Kaip jie mokosi, dirba, bendrauja, gauna informaciją ir pan. Ingredientai yra priemonės šiam tikslui pasiekti, pavyzdžiui, vertimo paslaugos, gestų kalbos kursai, subtitrai ar įstatymai.
Labai svarbu išlaikyti tinkamą veiksmų eiliškumą. Juk jei kepsime kiaušinienę be aliejaus ir tik vėliau jį įpilsime į lėkštę, nieko gero nebus. Taip pat, jei pirma pakepinsime druską su pienu, o tik tada įmušime kiaušinius, patiekalas bus sugadintas. Todėl kuriant receptą svarbu sekti veiksmų tvarką – kuris veiksmas yra pirmas, o kuris atliekamas po jo.
Kad procesas būtų paprastesnis, galite kurti atskirus receptus skirtingoms sritims, tad klasėje galite sukurti kelis receptus. Mokytojas bus jūsų padėjėjas ir „kritikas“, kuris tuos „patiekalus“ greičiausiai jau bus ragavęs.